Alla kommuner kan förbjuda tiggeri

Alla kommuner kan förbjuda tiggeri

När tiggeriförbudet i Vellinge godkändes i december 2018, blev det även möjligt för övriga kommuner att införa egna förbud – med exakt samma ordalydelse. Det gjorde både Bromölla och Sölvesborg i måndags. KvP rapporterar.

Annons

Efter ett par överklaganden gav Högsta förvaltningsdomstolen till slut Vellinge rätt att förbjuda ’passiv insamling av pengar’. Högsta förvaltningsdomstolen skrev: ’Den aktuella föreskriften kan därmed inte anses strida mot ordningslagen.’

I april i år införde även Staffanstorp ett förbud, som godkändes av länsstyrelsen i Skåne den 14 maj, och trädde i kraft den 2 juni.

Staffanstorp har redan tillämpat förbudet. ’Vi har varit i kontakt med polisen om tiggare utanför City Gross och Ica, och även Lidl, tror jag. Och nu är de borta.’ Det säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunalrådet Eric Berntsson (SD) i Bromölla vill nu, att det beslutade tiggeriförbudet snarast skall införas.

’Vi har kopierat Vellingemodellen och bara tagit bort någon mening som inte var relevant för oss’. Det berättar kommunalrådet Louise Erixon (SD) i Sölvesborg. Hon utgår ifrån att länsstyrelsen i Blekinge godkänner den nya ordningsstadgan, trots en smärre modifiering för att passa Sölvesborg.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!