’Lycka till’, Sabuni!

’Lycka till’, Sabuni!

Folkpartiet eller Liberalerna eller vad man nu vill kalla dem (själva kallar de sig Liberalerna) är ett litet parti som hänger på gärsgår’n vad det gäller både platser i riksdagen och representation i EU. Varför så stor uppmärksamhet kring denna församling?!

Annons

Jo, småpartier som L eller MP har viktiga roller att spela som demokratisk utfyllnad, när de stora gör upp om regeringsmakten.

Två kandidater slåss om platsen som partiledare: Den ene – Erik Ullenhag – vill profilera sig som snäll feminist. I övrigt var han en av de första som bekände att han hade varit ’naiv’ vad gällde bristen på integration i Sverige. Sedan har han suttit som ambassadör i Jordanien.

Den andra – Nyamko Sabuni – verkar till skillnad från Ullenhag vara riktigt kompetent och har, så vitt vi förstår, ett gott rykte om sig att vilja skapa ordning och reda. Inte minst i migrationspolitiken. Som integrationsminister var hon så klok och pragmatisk att Reinfeldt gav henne sparken efter valet 2010.

Gissa vem som fick jobbet efter Sabuni… Just det: Ullenhag. Och se så det gick.

Nu är väl inte migrations- och integrationsfrågorna avgörande för folkpartisterna, när de skall välja partiledare och bara det faktum att vi här på NB Nyhetsbyrån inte sticker under stol med att Sabuni är att föredra, kan också möjligen tjäna som en björntjänst åt Liberalernas kvinnliga kandidat.

Erik Ullenhag och hans anhängare har trott på en promenadseger, men den förhoppningen verkar komma på skam. Många tunga företrädare i partiet har visat sig föredra Nyamko Sabuni. Det har vi full förståelse för. Trots allt finns det många vettiga folkpartister, men de borde byta parti.

Det ser ganska jämnt ut. De stora distrikten lär avgöra: Stockholm, Göteborg och Malmö. Där ser Sabuni ut att ha flest vänner i Skåne och Ullenhag i Stockholm. Så Göteborg får nog avgöra.

Annons

Från vår horisont önskar vi i alla fall Nyamko Sabuni ’lycka till’. Med henne som partiledare, ser vi att Liberalerna kommer tillbaka in i det borgerliga lägret. Och de växer säkert till sig också röstmässigt. Blir det däremot Erik Ullenhag, lär kräftgången nedåt fortsätta och ut ur riksdagen.

Så vad som än timar i valet av ny partiledare, kan utgången alltså bli bra. Vi lutar oss tillbaka och avvaktar med spänning.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!