Syriska gymnasiebetyg har avslöjats som falska

Syriska gymnasiebetyg har avslöjats som falska

Tretton syriska gymnasiebetyg har avslöjats som förfalskningar. De falska betygen godkändes av bemanningspersonal som Universitets- och högskolerådet anlitade under migrationsströmmen 2015. De har sedan legat till grund för antagning till högre utbildningar. Det skriver SVT.

Anonyma tips har lett fram till en specialgranskning av gymnasiebetyg med höga medelvärden, utfärdade i Syrien. UHR hittade 13 betyg som var förfalskade. Betygen hade passerat alla kontroller och kunde användas för att söka in på högskolor eller universitet. Fyra av de 13 som upptäcktes hade antagits till universitet och högskolor, bl a till en högt ansedd utbildning i Stockholm.

De berörda lärosätena har informerats om att gymnasiebetygen inte längre är godkända. Nu kan varje enskild skola bedöma om eleverna skall avskiljas från utbildningen eller ej. UHR utesluter inte, att man även kommer att granska betyg från 2016-2018.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!