Askan efter argentinsk general spridd på Falklandsöarna – befolkningen upprörd

Askan efter argentinsk general spridd på Falklandsöarna – befolkningen upprörd

Askan efter den argentinska generalen Mario Menendez skall ha spridits över olika historiska platser på Falklandsöarna. Tilltaget upprör befolkningen på Falklandsöarna, då general Menendez var militärguvernör på ögruppen under den argentinska ockupationen 1982. Askan skall ha smugglats in till Falklandsöarna i matlåda av Tupperware-modell.

Annons

Upprördheten är stor på Falklandsöarna då askan av den argentinska generalen Mario Menendez skall ha spridits på olika platser på ögruppen med historisk koppling till Falklandskriget 1982. Bland annat skall general Menendez aska ha spridits på slagfältet vid Mount Longdon samt i trädgården runt Government House i Stanley. Efter en slutstrid vid Government House tog Argentina över Falklandsöarna i gryningen den 2 april. Den 14 juni samma år kapitulerade general Menendez och ögruppen blev åter brittisk.

General Menendez var under sin tid som militärguvernör på Falklandsöarna mycket illa sedd av öborna, och inte heller populär bland de egna trupperna. De argentinska trupperna på Falklandsöarna led under ockupationen stor brist på föda, utrustning samt ledarskap.

Strax efter general Menendez bortgång 2015 skall askan ha smugglats in till Falklandsöarna i en matlåda av Tupperware-modell, rapporterar Mercopress. En bekant till familjen skall sedan ha spridit generalens aska på flera platser, enligt familjen Menendez önskemål.

Även askan till general Menendez son skall ha smugglats in och spridits på Falklandsöarna. Menendez son Benja var under den argentinska ockupationen soldat och baserad på ögruppen. Sonens aska smugglades in i en tom kartong för ört-tea och skall ha spridits i trädgården till ett Bed-and-Breakfast-boende i Stanley. Spridningen av sonens aska skall ha skett 2017.

Dottern till general Menendez säger att hon planerat och ordnat för arrangemanget med askspridandet av faderns och broderns aska. Tilltaget som alldeles nyligen blivit känt har skapat upprördhet bland delar av befolkningen på Falklandsöarna. Enligt personer som NB Nyhetsbyrån har talat med hade askspridandet sannolikt tolererats om den skett på den stora och enda argentinska krigskyrkogården på Falklandsöarna, vid den lilla byn Darwin.

 

Fredrik Antonsson

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!