Uppmanas att ange rökare utomhus

Uppmanas att ange rökare utomhus

På måndag den 1 juli träder den nya lagen om rökförbud i kraft, med angiveri och rökfria gator som konsekvenser. Men det råder fortfarande förvirring kring vad som egentligen gäller. Det skriver Mitti.se

Den nya lagen om rökförbud kommer – förutom uteserveringar – att gälla idrottsplatser, perronger, busskurer och lekplatser. Även vid entréer till butiker, stationer och bibliotek blir det förbjudet att röka och askkoppar som sitter vid entréerna i dag tas bort.

Förbudet gäller vanlig tobaksrökning såväl som vattenpipa. Men även e-cigaretter och ’heat-not-burn’-produkter.

Syftet med lagen sägs vara, att man skall kunna gå in i en rökfri lokal utan att utsättas för rök. Men hur långt från en entré som förbudet skall gälla har lagstiftaren lämnat till respektive kommun att bedöma. Det finns inga fastställda gränser. I Vaxholm talas det om ’uppskattningsvis’ ett par meters avstånd.

Sedan måste butik- och restaurangägare informera om förbudet och att se till att det följs, annars kan det bli böter. Utöver att kommunerna kontrollerar att förbudet efterlevs, uppmanas allmänheten kontakta kommunen, om de ser gäster röka.

’Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka.’ Det säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen i Stockholm till SVT.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!