Personrån mot unga ökar stort

Personrån mot unga ökar stort

Antalet anmälda personrån i Växjö har nästan fördubblats de senaste åren. Både offer och gärningsmän är ofta väldigt unga – mellan åtta och 17 år. Flera av de misstänkta rånarna sysslar även med utpressning av elever på skolor. Offren vågar inte anmäla brotten. Det säger polisen.

Annons

Under 2018 anmäldes det 50 personrån i Växjö. Det ska jämföras med 2015 då 28 personrån polisanmäldes. Alltså närmaste en fördubbling. Däremellan ökade antalet för varje år. Fram till 21 maj hade 17 anmälningar kommit in för 2019. Det skriver Lokaltidningen.se

’Det är för det mesta en liten klick av killar i 15-17-årsåldern i Växjö som rånar andra killar i samma ålder. De är ute efter mopeder och dyra märkeskläder och de hotar med någon typ av våld och har kniv för att skrämma sina offer.’ Det berättar  Scott Goodwin, kommunpolis i Växjö.

Polisen ser också att flera av de misstänkta unga rånarna ägnar sig åt utpressning av elever. ’De söker upp en kille på skolan och hittar på att han har gjort något, han har tittat på någons flickvän till exempel. De kräver honom på pengar på grund av det och säger att de ska slå ihjäl honom om de inte får 500 kronor.’ Det säger Goodwin.

Goodwin konstaterar också, att barn och ungdomar med invandrarbakgrund är överrepresenterade som gärningsmän vid personrån och vid utpressning på skolor i Växjö. ’Det är andra generationens invandrare det handlar om och de flesta är från Araby. Vi ser att det är unga killar i högstadieålder som börjar organisera sig i gängkriminalitet med utpressning och personrån och vi ser att det kan bli större problem i framtiden.’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!