Banker skall tvingas erbjuda kontanter

Banker skall tvingas erbjuda kontanter

De stora bankerna skall tvingas att erbjuda uttag av kontanter i hela landet. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. ’Förslaget gynnar särskilt de grupper som befinner sig i digitalt utanförskap eller små företag med kontanthantering.’ Det skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Annons

År 2017 var antalet uttagsautomater i Sverige 2.655 stycken, vilket ger en minskning med 25 procent i förhållande till år 2011. Under perioden 2011-16 mer än halverades antalet bankkontor med kontantservice – från 1.415 till 630. Det skriver Expressen.

I lagrådsremissen föreslås, att svenska banker och filialer till utländska kreditinstitut med en inlåning över 70 miljarder kronor skall vara skyldiga att ’tillhandahålla kontanttjänster i betryggande utsträckning’ i hela landet.

Banker som tillhandahåller betalkonton till privatpersoner skall erbjuda uttag av kontanter och banker som tillhandahåller betalkonton till företag skall erbjuda platser för dagskasseinsättningar.

Post- och telestyrelsen skall kontrollera, att bankerna följer reglerna. Finansinspektionen skall få besluta om föreläggande och sanktionsavgift. Av lagrådsremissen framgår att sanktionsavgiften kan ligga på omkring 50 miljoner kronor. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!