’Sverige kan bli första rökfria landet’

’Sverige kan bli första rökfria landet’

Det bästa är att aldrig börja röka. Den som röker bör sluta eller åtminstone ges incitament att byta till rökfria alternativ. Sätt ett slutdatum för cigarettförsäljning! Det menar två representanter för Philip Morris International.

Annons

En miljon svenskar röker fortfarande. Fler kvinnor än män röker men andelen tobaksrelaterad dödlighet är lägst i EU. Tobaksanvändningen är lika utbredd i Sverige som i övriga EU, men över hälften av alla svenska tobaksanvändare använder rökfria alternativ, främst snus. Vi är på god väg att fasa ut cigaretterna, men mer kan göras.

I Sverige snusar dagligen fyra procent av kvinnorna och 18 procent av männen. Kvinnor drabbas i högre utsträckning av rökningsrelaterade sjukdomar. Cigaretter är det stora problemet, rökfria produkter är i jämförelse betydligt mindre skadliga, även om de inte är helt ofarliga.

Det bästa är att sluta röka. Men, det är orimligt att inte låta rökarna ta del av vetenskapliga fakta om fördelar och risker med nya alternativ. I dag är det förbjudet för en tobaksproducent att i sin kommunikation till vuxna rökare tala om att en tobaksprodukt är mindre skadlig än en annan.

Vi måste låta rökarna ta del av vetenskapliga fakta om fördelar och risker med nya alternativ!

Den brittiska folkhälsomyndigheten och brittiska läkareförbundet uppmuntrar rökare att byta till rökfria alternativ. Det ses som en vinst för den enskilda människan och folkhälsan i stort. Med flera olika typer av rökfria alternativ kan fler rökare, inte minst kvinnor, ta steget från tobaksrökning.

PMI har avsatt närmare 60 miljarder kronor till forskning och utveckling av mindre riskfyllda tobaks- och nikotinprodukter som alternativ till rökning. Däribland en ny teknologi som värmer tobaken i stället för att förbränna den – heat-not-burn. Tekniken avger en ånga med i medeltal upp emot 95 procent lägre nivåer av hälsoskadliga ämnen jämfört med cigarettrök.

Med sin låga andel rökare och tradition av rökfria produkter kan Sverige bli världens första land utan cigaretter. Sätt ett slutdatum för cigaretter kombinerat med ett tobaksregelverk baserat på principen, att det viktigaste är att minska skadorna, inte att få bort allt bruk.

Annons

Låt oss tillsammans – företagen, samhället och vården – göra Sverige till världens första rökfria land!

Anette Rosengren
Nordisk koncernchef, Philip Morris
Claude Guiron
Nordisk forskningschef, Philip Morris

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!