Strömsund täcker budgetunderskott med pensionspengar

Strömsund täcker budgetunderskott med pensionspengar

I jämtländska Strömsunds kommun fick S-V-styret majoritet för att ta pengar från pensionsfonden för att täcka kommunens underskott. Vid sista mötet före sommaren stödde 18 ledamöter majoritetens förslag. Mot oppositionens 17.

Annons

Det var Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som med en rösts övervikt kunde få igenom budgetförslaget för 2020. Det skriver Jämtlands Tidning.

Oppositionen bestående av M och C redovisade en större besparing: Exempelvis en översyn av tomma lokaler, sänkt ambitionsnivå inom administration och turism, översyn av bidrag till föreningar, minskade bidrag till samlingslokaler, avveckling av familjecentralen, nerläggning av biblioteksfilialerna i Hoting och Backe och sänkt ambitionsnivå i kulturskolan.

En motion från M och C ville även utreda möjligheten att sälja Folkets hus och campingen i Strömsund. Den går vidare till kommunstyrelsen. Men oppositionen vill till skillnad från vänstern inte plocka pengar från pensionsstiftelsen.

Trots besparingar och trots att majoritetsstyret plockar ungefär tio miljoner från pensionsstiftelsen, räknar man med runt minus 15 miljoner i budgeten.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!