Regeringen avgör utvisning av säkerhetshotande imamer

Hem Fokus Regeringen avgör utvisning av säkerhetshotande imamer
Regeringen avgör utvisning av säkerhetshotande imamer

Migrationsöverdomstolen har tagit emot överklaganden från de tre imamer som dömts till utvisning. Enligt Säkerhetspolisen SÄPO är de tre imamerna ett hot mot säkerheten i landet då de ska bidragit till en ökning av våldsbejakande islamistisk extremism och radikalisering i miljöerna kring sina moskéer. Slutgiltigt besked om utvisning kommer senare att behöva fattas av regeringen.

De tre imamer som dömts till utvisning överklagar nu utvisningsbesluten genom sina juridiska ombud. Imamerna, verksamma vid moskéer i Västerås, Gävle och Umeå, kommer nu få sina ärenden förhandlas i Migrationsöverdomstolen. Slutgiltigt besked om utvisning kommer sedan att fattas av regeringen.

Enligt Säkerhetspolisen SÄPO har de tre imamerna använt sitt inflytande till att öka radikalisering och våldsbejakande islamistisk extremism. Detta ska ha skett i anslutning till imamernas arbete och i moskéerna där de har verkat.

Imamerna har varit omhändertagna av SÄPO sedan våren, och hålls i förvar enligt lagen om utlänningskontroll. Imamernas advokater anser enligt SR att anklagelserna som riktats mot deras klienter är för allmänt hållna och för vaga.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!