Tillfället gör tjuven? Eller när det onormala blir normalt…

Tillfället gör tjuven? Eller när det onormala blir normalt…

Rånen mot unga ökar. Gäng – av andra unga – väljer ut sina offer. Ofta ensamma pojkar och flickor påväg till eller ifrån skolan eller någon fritidsaktivitet. Sedan muddras de på sina ägodelar: Cyklar, telefoner, klockor, kläder…

Annons

Problemet växer och i takt med allt fler brott växer ilskan och sorgen hos dem som rånas och deras föräldrar. När medelklassen i radhus och villor dras in i samhällets förfall och utsätts för den ökade brottsligheten, då kommer det antagligen att hända något. Kanske…

Eller också låter man det bero och betraktar ett rån som först och främst en fråga för försäkringsbolaget.

Många föräldrar lär sina barn att lämna ifrån sig sina ägodelar, om de blir rånade. Annars kan gänget som omringar dem misshandla offret, kanske göra något ännu värre. Även på barn-TV – Barnkanalen – tycks fenomenet ha dykt upp. ’Om man blir rånad skall man lämna över mobil och pengar.’

Jaha? Var det bra så?

Litet som forna tiders ’Anslagstavlan’ i SVT och dess förnumstiga pekpinnar anpassade till 2010-talet. Ett Sverige som lider under arvet av decenniers ryggradslösa flummerier och daltande med brottslingar. ’Lämna bara ifrån dig den egendom…’

Eller litet som 1970-talets slogan: ’Tillfället gör tjuven – du gör tillfället’. Med andra ord: Skylta inte med fina saker och se till att låsa dörren – ansvaret är ditt! Skall vi resonera på samma sätt och lägga över ansvaret för en våldtäkt på kvinnor som klär sig utmanande?

Eller rörande flickor som får stryk om de inte bär slöja eller om de skaffar sig ’fel’ pojkvän? ’Gift dig med den pappa bestämmer, så slipper du stryk – ansvaret är ditt…’

Annons

Vi lever i en tid av normalisering av det onormala. Men det skall inte vara normalt att bli rånad. Det skall inte vara normalt med skjutningar på gator och torg. Det skall inte vara normalt med gruppvåldtagna kvinnor. Det skall inte vara normalt med narkotikalangande tonåringar…

Det borde däremot vara normalt med vuxna ser till att de unga inte far illa, med ett samhälle som låser in rötäggen – och i förekommande fall förpassar dem ur landet. Det borde vi åtminstone kunna kräva som motprestation för all den skatt vi betalar.

Säkerheten för framför allt våra barn är nummer ett! Eller borde vara det…

#Vadfanfårjagförpengarna?!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!