Almedalen: Sabuni började tamt – men det tog sig…

Almedalen: Sabuni började tamt – men det tog sig…

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni drog på onsdagkvällen mycket folk till Almedalen, men höll ett – på det hela taget – ganska utslätat tal. Det kändes som att hon inte ville reta upp någon och bara säga sådant som de flesta håller med om.

Annons

Men varför prata så mycket om klimatet? Det gör ju (nästan) alla andra idag… Liberalerna har redan profilerat sig vad det gäller behovet av kärnkraft. De lär inte vinna röster på att tala om elektrifierade motorvägar. Även om Sabuni har rätt: Tekniken kommer att svara upp mot de behov och den efterfrågan som finns.

Och varför den ’obliatoriska’ försäkran om att L inte kommer att samarbeta med SD? Känns litet tjatigt och faktiskt ovärdigt Sabuni, som ändå bl a har kritiserat Januariavtalet för att det just har tillkommit i syfte att till varje pris stänga ute SD.

När hon kom in på identitetspolitiken och sin kritik mot densamma började man känna igen henne. Detta är förstås ett område Sabuni kan göra sig gällande på. Just för att hon tydligt deklarerar, att hon vill bli betraktad för den människa hon är – inte i första hand ett kön eller en hudfärg.

Och hon gillar Sverige. Hon har, som hon konstaterade, upplevt sämre alternativ. Inte minst i Kongo, varifrån hon ursprungligen kommer. Hon har rätt: Sverige är ett fantastiskt och generöst land. I detta ligger också, att vi inte skall inte behöva ändra på oss för att olika immigrantgrupper kräver något annat av oss.

Vikten av svenska språket, var något hon betonade. Så även vikten av integration och att låta människor ta sitt eget ansvar. Arbete – inte bidrag – är det som gör människor till en del av ett land. Ja, så självklart. Men hur löser man det? Utbildningsnivån på dagens vuxna immigranter lämnar ju ofta en hel del övrigt att önska. Minst sagt.

Avslutningsvis nämnde hon sitt arbete med integrationen och inte minst ’Rosengårdsrapporten’, som Magnus Ranstorp gjorde på hennes uppdrag. Och där båda ådrog sig kritik. Helt obefogat, eftersom de var på helt rätt spår, har det visat sig. Men kritiken och svenska politikers ängslighet har resulterat i tio förlorade år i kampen mot militanta islamister.

Liberalerna hade mått bra av Nyamko Sabuni som partiledare långt tidigare. Reinfeldt borde heller inte ha sparkat henne från integrationsfrågorna 2010 – och ersatt henne med den naive Erik Ullenhag. Dessbättre är rollerna ombytta denna gång och Ullenhag förhoppningsvis förpassad till politikens periferi.

Annons

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!