Nordiska PMI-chefen: ’Vi har rökare som håller på att ta livet av sig – då måste det finnas alternativ!’

Nordiska PMI-chefen: ’Vi har rökare som håller på att ta livet av sig – då måste det finnas alternativ!’

Anette Rosengren är Nordisk chef för Philip Morris International. Härom dagen skrev hon tillsammans med företagets nordiske forskningschef Claude Guiron ett debattinlägg kring PMI:s satsning på heat-not-burn-produkter och visionen om ett rökfritt Sverige. NB Nyhetsbyrån träffar henne för ett samtal i Almedalen.

Annons

Varför lanserar ni en heat-not-burn-produkt som IQOS? Är det inte lönsamt att sälja cigaretter längre?

-Vi gör detta, eftersom vi tycker att det skall sättas ett slutdatum cigaretter. Idag vet vi att det farligaste med tobaksbruk är förbränningen. Om vi tittar på andra branscher innoverar man för att gå från större till mindre påverkan på miljö och människor. Det är naturligt för tobaksföretagen att jobba på samma sätt. Därför har vi tagit fram en teknik för att få bort förbränningen. Vi värmer upp tobaken så att konsumenten får det han eller hon vill ha utan att tobaken förbränns.

Men att sälja rökverk är ju fullt lagligt. Dessutom får staten in skattepengar. Varför överger ni det konceptet?

-Det är viktigt för alla branscher att utveckla ny teknik och att utveckla de nackdelar som finns med en produkt. För oss är det ett viktigt arbete att få bort det skadligaste med rökningen. Jag tror att Sverige kan ha som mål att bli rökfritt och det målet skulle vi gemensamt kunna arbeta mot. Vi vill därför bjuda in till en dialog för att göra Sverige till det första rökfria landet.

Men ni gör väl inte detta ideellt – PMI är ju ett affärsdrivande bolag?

-Ja, det är vi. Men vi tror ju, att om vi tar bort effekten av rökning får vi en mycket bättre produkt. Jag kan berätta en personlig historia: Min morfar rökte och det var en fruktansvärt obehaglig doft hemma. Men morfar dog i lungcancer med två amputerade ben. Jag talade med honom innan han dog och han konstaterade, att han skulle ha gjort samma livsval igen. Han hade inte slutat röka, trots pekpinnar eller ökad tobaksskatt.

-Sedan kom jag i kontakt med PMI i denna min roll och då tänkte jag på morfar. Om vi har rökare i Sverige som håller på att ta livet av sig och vill fortsätta att röka, då måste det finnas alternativ. Även om det bästa är att sluta helt eller aldrig börja över huvud taget. Vi har ju snuset, men det bör finnas fler alternativ. Dem vill vi ta fram.

Annons

-Jag har jobbat med konsumentprodukter i 30 år och den sociala upplevelse t ex kaffe eller en cigarett kan ge, får man nog inte av snuset. Men en heat-not-burn-produkt ger fördelen med tobaksbruket. Dock slipper man lukten, tjäran och de andra skadliga effekterna.

Så detta är en sorts produktutveckling?

-Snarare en innovation. PMI genomgår en transformering och vi tar avstamp i det vi kan: Tobaksråvaran. Därför tar vi fram en produkt för dem som inte vill sluta, en produkt med lägre risk och som är behagligare för omgivningen. Jag önskar att IQOS hade funnits när min morfar levde. Då hade jag kunnat sitta hos honom i vardagsrummet…

Den rent mänskliga aspekten är lätt att förstå. Men ni lägger ungefär 60 miljarder kronor på denna forskning. Är det värt det?

-Ja, utan den forskning vi bedriver skulle ju ingen tro på oss. Så detta blir en förtroendefråga. Vår bransch har lägre trovärdighet än vapenindustrin. Jag tror, att om vi öppet för en dialog och redovisar vår forskning är det ett bättre sätt än att försöka gömma undan några rön. Vi välkomnar all forskning kring detta!

Får ni respons för det arbete ni lägger ned? Vad säger myndigheter, politiker, antitobaksrörelsen…?

-Här i Almedalen träffar vi ju många. Det är min första Almedalsvecka med PMI. Jag tycker att vi redan har haft bra samtal. Men vi är i början av en resa, så egentligen skulle jag vilka svara på detta om 12-18 månader. Det är inte många veckor sedan vi kom ut på den svenska marknaden och för oss gäller det nu att ta en plats i debatten. Därför hoppas vi att det blir effekt av att vi efterlyser målet att Sverige blir det första rökfria landet samt att vi tillsammans med folkhälsomyndigheter, sjukvård och politiker hittar en väg framåt. Ett enskilt bolag har svårt att driva detta – vi måste göra det tillsammans!

Hur ser du, avslutningsvis, att den nya lagen om rökförbud på offentlig plats utomhus påverkar? Även heat-not-burn-produkter förbjuds ju…

-Jag tror inte på att gömma undan människor. De slutar inte röka för att man förbjuder rökning. Det är bara konsumtionen som flyttar. Varför inte tillåta e-cigaretter eller heat-not-burn-produkter på uteserveringar?! Visst skall krögaren få bestämma hur det skall vara – men då måste också möjligheten kunna ges. På det sättet kan vi också normalisera en tillvaro utan cigaretter i Sverige.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!