DO utreder böneförbud i Bromölla – kan vara diskriminering

Hem Fokus DO utreder böneförbud i Bromölla – kan vara diskriminering
DO utreder böneförbud i Bromölla – kan vara diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen DO utreder om ett infört böneförbud i Bromölla kommun kan anses vara diskriminerande. DO anser att förbudet missgynnar muslimer anställda av Bromölla kommun. Stark kritik mot förbudet har kommit från muslimska och kristna grupperingar.

I slutet på maj beslutade kommunstyrelsen i Bromölla att införa ett böneförbud under arbetstid för de anställda i kommunen. Böneförbudet gäller samtliga religioner. Böneförbudet beslutades av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna samt det lokala partiet Alternativet.

Nu vill Diskrimineringsombudsmannen DO låta utreda om böneförbudet kan anses vara diskriminering. Detta trots att förbudet gäller samtliga kommunanställda och samtliga religioner. Enligt Diskrimineringsombudsmannen kan förbudet missgynna en specifik grupp, muslimer, mer än andra. Förbudet kan därför anses vara diskriminerande enligt DO.

Ansvariga politiker säger att man med förbudet vill tydliggöra skillnaden mellan arbete och religion. Förbudet jämförs med det rökförbud som också råder under arbetstid. Bland muslimska och även kristna grupperingar har det riktats hård kritik mot förbudet.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!