Hur ser beredskapen ut? Vad händer i ’särintresset’ försvaret?

Hur ser beredskapen ut? Vad händer i ’särintresset’ försvaret?

Totalförsvarsfrågan är ingen fråga som ofta ligger på den politiska agendan. Tyvärr. Det gick fort att riva ned försvarsförmågan. Det går sakta, sakta att bygga upp den. Från mitten av 90-talet och tjugo år framåt rev politikerna ned. Försvaret var ju ’ett särintresse’.

Annons

Skulden för försvarskollapsen ligger hos Göran Perssons och Fredrik Reinfeldts regeringar. Båda bidrog. Persson började, Reinfeldt utdelade nådastöten.

Idag, då det ’kalla kriget’ är tillbaka, är den politiska attityden annorlunda. Frågan är väl bara vad som händer. Verbalt lovar man mycket, men för S-regeringen är försvaret ingen prioriterad fråga. De medel som behöver tillskjutas garanteras inte. Vi vet alltså inte vad som blir av alla ord och löften.

Även om den S-märkte försvarsministern Peter Hultqvist sedan 2014 ändå får sägas ha haft ärlig uppsåt. Men han får stå tillbaka för Magdalena Anderssons omprioriteringar.

För Gotland med dess strategiska läge mitt i Östersjön är frågan om försvarsmakten av förklarliga skäl prioriterad. Därför är det naturligt, att ämnet är uppe i Almedalen. Och att seminarierna faktiskt är välbesökta.

Men återtagandet av försvarsförmågan går långsammare än som borde ha varit fallet. Politiker och aktörer på vänsterkanten står hindrande ivägen och överklagar de militära satsningarna, satsningar som kan ge Gotland – och indirekt Sverige – rimliga förutsättningar för att återta försvarsförmågan.

Gotland är utsatt och klarar inte en isolering mer än ett par dygn. De olika aktörer som har inflytande över ön – försvaret, länsstyrelsen, näringslivet – gör uppenbarligen vad de kan för att stärka totalförsvaret på ön. Det framgick vid ett seminarium på fredagsförmiddagen.

Frågan är bara: Hur lång tid tar det? Lååång tid, är vi rädda…

Annons

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!