Kvinna från Sverige gripen på Gatwick – terrormisstänkt

Kvinna från Sverige gripen på Gatwick – terrormisstänkt

En kvinna från Sverige har gripits på Gatwicks flygplats utanför London efter misstanke om terrorbrott. Det skriver bl a The Independent och Expressen. Hon sägs vara i 40-årsåldern, ha svenskt medborgarskap och ha flugit in från Italien.

Annons

Hon misstänks nu för terrorbrott genom uppdrag samt förberedelse eller anstiftan till terroristhandlingar. The Independent skriver att kvinnan skall ha kopplingar till islamistisk extremism. Enligt The Guardian har hon kopplingar till IS.

En talesperson för polisens sektion för terrorbekämpning i Storbritannien säger, att kvinnan har gripits i enlighet med terrorlagen och att hon hålls i förvar.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp konstaterar, att misstanken mot kvinnan kan handla om ett brett spektrum av brott under den brittiska terrorlagen. Att personer grips i Storbritannien under misstankar om terrorbrott uppges vara ganska vanligt. De har många tillbud.

Storbritannien är tillsammans med Frankrike och Tyskland ett av de länder som har högst beredskap vad det gäller terrorbekämpning. Britterna ingår inte i Schengen och har en omfattande gränsbevakning.

Britterna är duktiga på att hålla kontroll, inte bara för att de är framstående i terrorbekämpning utan också för att de försvårar för folk att komma in i landet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!