’Jag lyssnar inte på dig för du är kvinna’

’Jag lyssnar inte på dig för du är kvinna’

Hyresgäster i ett område i Grums vågar inte längre släppa ut sina barn för att leka. En grupp barn har flera gånger gått till attack både verbalt och fysiskt. Bland annat rör det sig om barn som slagit andra med tillhyggen och hotat med våldtäkt. Det skriver tidningen Hem & Hyra.

Annons

I ett brev riktat till polisen, Grums hyresbostäder och socialtjänsten kräver nu Hyresgästföreningen, att något görs åt situationen. Problemen har funnits sedan slutet på förra sommaren, men har blivit värre under våren och försommaren. Det handlar främst om en grupp barn runt åtta, tio år, som går samman och attackerar ensamma barn. Men de har även attackerat kvinnor verbalt.

Hyresgästföreningen oroar sig för, att om inget görs kommer situationen att förvärras, eftersom det kommer bli en djupare konflikt av ’vi mot dem-tänkande’ och främlingsfientlighet.

’De som ställer till med bråk, bus och våld i det här fallet är barn till nyanlända. Därför börjar grannar dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter. I längden leder detta till ett väldigt segregerat bostadsområde där grannar i mångt och mycket talar om ’vi mot dem’ vilket bara kommer eskalera om det inte bryts väldigt snart.’ Det skriver föreningen.

De boende är väldigt bekymrade och konstaterar, att en tillsägelse kan ge repressalier som sopor i brevinkastet eller att barnen till de föräldrar som säger ifrån attackeras än mer. ’Att som vuxen bli spottad i ansiktet och få höra att ’jag lyssnar inte på dig för du är kvinna’ är otroligt kränkande.’ Det konstaterar en av de boende.

Trots att gänget har utsatt ensamma barn för så grova saker som att ta stryptag som lämnat blåmärken, har inga polisanmälningar gjorts. Flera har trott, att man inte kunde polisanmäla barn alls – eller att polisen bara skulle skratta.

Men enligt polisen går det att polisanmäla barn och man ser allvarligt på det som sker. Kommunpolisen Lennart Hynynen säger bl a: ’Jag har inte under mina år som polis varit med om att så unga människor går samman och kommer med sådana här grova hotelser och våldsamheter.

Hynynen fortsätter: ’En polisanmälan mot så här unga barn blir så klart aldrig något polisiärt eller får någon påföljd, men det lämnas vidare till socialförvaltningen. Ur min synvinkel kommer sådana här problem oftast från föräldrarna och i det här fallet vet jag att barnens föräldrar inte kan någon svenska alls. Därför vet vi inte om alla dessa föräldrar överhuvudtaget känner till vad deras barn gör.

Annons

Ett första möte mellan Hyresgästföreningen, Grums hyresbostäder, Grums kommun och polisen hölls i förra veckan. I sommar kommer polisen och fältassistenterna att öka sin närvaro i området och kommunen skall med hyresgästernas hjälp ordna aktiviteter under sommaren, så att barnen inte driver omkring i området.

Grums har tidigare haft liknande problem på ett annat område men då med äldre barn och ungdomar. Där startades ett projekt som bidrog till att lugna området. Det projektet löper ut vid årsskiftet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!