Att sluta röka är problematiskt – det måste finnas mindre skadliga alternativ

Att sluta röka är problematiskt – det måste finnas mindre skadliga alternativ

Just nu pågår ett paradigmskifte inom delar av tobaksindustrin. Philip Morris International, som har tillverkat cigaretter sedan mitten av 1800-talet, planerar för en helt annan produktion av rökfria produkter och att Sverige skall bli det första rökfria landet.

Ett seminarium arrangerat av Convenience Stores Sweden i Almedalen handlade om just detta och om behovet av innovationer för den som inte vill eller kan sluta röka.

Den officiella hållningen i Sverige är dogmatisk: Människor som röker skall sluta. Punkt slut. Men detta har visat sig vara mer problematiskt än man kanske tänker sig.

En som ofta ser problemen är docenten och överläkaren i Lund, Stefan Willers. Willers konstaterar, att det är svårt att få folk att sluta röka och att det är eftersträvansvärt att parallellt ta fram alternativ för att i alla fall nå en skademinimering.

Idag finns betydligt mindre skadliga alternativ som t ex e-cigaretter och heat-not-burn-produkter. Dessa nya, mindre skadliga produkter tycks inte ge större problem för omgivningen. Nikotinet verkar heller i sig inte vara särskilt skadligt. Låt vara att det är beroendeframkallande.

En annan innovation som lyftes fram, är en liten ask för att man skall kunna ta med sig fimpar istället för att kasta dem direkt på marken. Det slängs årligen runt en miljard cigarettfimpar bara i Sverige. Globalt handlar det om svindlande 4,5 biljoner fimpar. Det säger sig självt att detta medför stora miljöproblem.

Snus kan också vara ett alternativ. Så kallade all-white-produkter fungerar som vanligt snus och innehåller nikotinet, men är inte baserade på tobak, vilket gör att de också kan säljas utanför Sverige. Förutom i Sverige, Norge och Schweiz introduceras nu ’all-white’ även i Storbritannien.

Claude Guiron, som är nordisk forskningschef på PMI, konstaterar dock en aning besviket, att den nya tobakslagstiftningen inte ger människor något incitament att övergå från röktobak till e-cigaretter eller heat-not-burn-produkter.

Alla produkter dras nu i den nya lagen över samma kam, vilket gör att rökare tar med sig sina cigaretter och röker dem någon annanstans. Det hade ju, menar Guiron, varit bättre om man hade fått en chans att övergå till betydligt mindre skadliga alternativ.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!