Hur länge har vi råd? Hur länge accepterar vi att betala?

Hur länge har vi råd? Hur länge accepterar vi att betala?

Pengarna håller på att ta slut. Med facit i hand blev det inte så lönsamt med migrationen, som de flesta politiker och opinionsbildare basunerade ut för några år sedan. Migrationsvågen blev inte det stora språnget som regeringen Löfven deklarerade.

Annons

Nej, minns inte att Löfven använde Maos gamla slagord ’det stora språnget’. Däremot berättade han vitt och brett om vilken utbildningsnivå de flesta migranter hade: Läkare, ingenjörer, lärare… Vilket kompetenslyft för Sverige!

Jo, en del hade förvisso högre utbildning. Många av dem tog sig sedan vidare i världen, eftersom bidrag inte kändes attraktivt. Vi var för dåliga på att ta emot dem. Däremot var vi bäst i klassen på att dela ut bidrag och klumpa ihop folk i getton.

De som trivs bäst i Sverige av migranter – har det visat sig – är folk med lägre utbildning. De med högre skolning verkar dessvärre ha svårare att finna sig till rätta. Kanske flyttar de till Storbritannien eller USA istället. Kvar har vi de lågutbildade.

De flesta kommuner har ansträngd ekonomi. Ett stort antal är tekniskt sett konkursmässiga.

I Lindesberg, en av de kommuner som har tagit emot väldigt många migranter, drar man ned på kvaliteten i skolbespisningen. Och rent allmänt hänger ett sparbeting över samtliga kommunala verksamheter. Filmjölk en dag i veckan. Pengarna håller på att ta slut och nu gäller det att spara, spara, spara.

Vi kommer att få se otaliga liknande exempel framöver. Offentlig service som skärs med, skatteuttag som ökar… Hos dem som arbetar och har någon skatt att betala. De som går på offentliga ’hittepåjobb’ bidrar ju mest till en rundgång av offentliga medel.

Ändå fortsätter godhetsapostlarna att kräva allt åt alla. De tror att vi har råd. När regeringen t ex aviserar besparingar på tolksidan, går tongivande folkpartister ut och kräver fortsatt fri tolkhjälp. Trots att Liberalernas nya partiledare är mycket tydlig: Folk skall lära sig svenska!

Annons

Ett par exempel på hur skruvat och dåligt genomtänkt politiken är. Någonstans måste man sätta ned foten. Kanske är det just vid gratis tolkar till dem som inte har lärt sig svenska? Eller filmjölk till skolbarnen i den kommun som tog på sig för många migranter.

Lagom till nästa val kommer staten säkerligen att lova nya pengar till kommuner som balanserar på ruinens brant. Våra skattepengar. Och frågan blir då: Hur länge tänker vi betala för att hålla svenska godhetspolitiker, som har visat sig sakna ansvarsförmåga, under armarna?

Christopher Jarnvall

 

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!