Sverige är ett ’smörgåsbord’ för stöldligor

Sverige är ett ’smörgåsbord’ för stöldligor

I år har polisen fått ovanligt många larm från lantbrukare runt om i Syd- och Mellansverige. Ett stort antal gårdar är drabbade av stöldligor – oftast utländska som opererar direkt eller inhemska med kontakter i utlandet.

Annons

Sveriges gränser är i praktiken obevakade och speciellt sommartid ser det mycket illa ut, när ordinarie polis och tulltjänstemän har semester. Kraven på bättre gränskontroller – även i dessa fall – tycks också ljuda för döva politiska öron.

Redan förra sommaren larmades det om att liten upptäcktsrisk och låga straff gjorde Sverige attraktivt för internationella stöldligor. Polis, Larmtjänst och Svensk Försäkring talade om Sverige som ett ’drömland’, ett ’smörgåsbord’ för brottslingar.

Bostadsinbrotten sades samtidigt ha ökat med 30 procent i Sverige sedan 2007. Allt medan samma typ av inbrott hade minskat med 30-40 procent i Norge och Finland.

Även andra stöldbrott som organiserade båtmotorstölder och bildelsstölder ökade i Sverige – utan motsvarighet i grannländerna. I år har också många hästgårdar drabbats av stölder – framför allt sadlar har stulits.

Tyskland uppges tidigare ha varit hårt drabbat av internationella stöldligor, men där lyckades man vända trenden. De tyska framgångarna verkar dock ofta ha medfört att ligorna flyttade över till Sverige.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!