Kungsbacka: Gräddfil för vissa – år av köande för andra…

Kungsbacka: Gräddfil för vissa – år av köande för andra…

Det har varit en del uppmärksamhet kring 52 nybyggda bostäder som har uppförts i Kungsbacka, öronmärkta för migranter. Folk som har kommit till Sverige, flyttats över till Kungsbacka, får mer eller mindre direkt en nybyggd bostad. Det sticker förstås i ögonen.

Annons

Kungsbacka har en vanlig bostadskö också. För andra, som köat länge och betalat de 500 kronor som Kungsbacka kommun vill ha i anmälningsavgift, är det – enligt uppgift från kommunen – ’ganska långa väntetider’ för att få bostad.

Nyligen rapporterade SVT Halland från det nybyggda området. En glad och tacksam man (vem hade inte varit glad?!) intervjuas. Han talar hygglig svenska efter några månader i Sverige, så han kan säkert bli en resurs för Sverige. Men huvudfrågan är: Bör det gå till så här?

Exakt hur lång tid det tar för vanliga köande att få sin bostad kan inte kommunen säga. Men snarare år än månader, menar man… På kommunen berättar de även, att 2016 fanns det 107 sökande på 180 kommunala lägenheter. Så var och en kan själv fundera på omsättningstiden i varje lägenhet. Läget är knappast bättre idag.

Det är lätt för den glade och tacksamme mannen från Syrien, som SVT lyfter fram i sitt reportage. Lätt att få bostad, vill säga. Däremot blir det nog – dessvärre – inte så lätt för honom att bli accepterad, trots att kommunen vill att de kringboende skall ta till sig de migranter som nu flyttar in i de 52 lägenheterna.

Människors ilska riktas i första hand – inte helt obegripligt – mot mannen från Syrien och hans familj, som seglat förbi en lång bostadskö. Men felet är ju egentligen inte deras. Felet ligger hos en kommun och ett samhälle som inte bara accepterar detta utan även driver på en gräddfil för vissa.

Hur tänker man? Och hur kan alltså detta accepteras av resten av samhället? Människor i Sverige är tålmodiga för att ibland inte säga tröga. Men går någon före i kön, då är måttet rågat…

’Insatser’ av detta slag ökar segregeringen och ilskan i Sverige. De bryter ned Sverige och sammanhållningen i vårt land. Det förlorar alla på. Inte minst mannen från Syrien, som fick bostad efter några månader – när andra väntar i åratal.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!