Trams och fjanteri!

Trams och fjanteri!

En kommunalanställd socionom i Bromölla anmäler sig själv till kommunen för att hon har bett till Gud på arbetstid. Detta som protest mot ett – högst rimligt – beslut om böneförbud på arbetstid i kommunen. Hennes protest är rent trams och fjanteri.

Annons

’Reglementet är till för att begränsa den enskildes vansinne’, brukade det heta i det militära. I praktiken innebar det att det fanns ramar inom vilka man kunde agera litet friare utan att någon reagerade. Men gick man utanför dem, blev det konsekvenser.

Detsamma måste sägas om böneförbudet i Bromölla, som styrande SD har drivit igenom tillsammans med KD och M. Det handlar om att förhindra religiösa excesser på arbetstid. Det handlar om att markera: Är du här och jobbar för skattepengar – jobba på! Syssla inte med annat.

Sannolikt – det har nog kvinnan rätt i – är förbudet främst riktat mot de muslimer som tar sig friheten att avbryta arbetet för en bönestund då och då. Men förstås också kristna eller människor av annan konfession, som tycker att de kan ägna sig åt privat umgänge med Vår Herre på skattefinansierad arbetstid.

Att som denna kvinna och kommunalanställda socionom känna sig kränkt å andras vägnar och ägna sig åt obstruktion är förstås en ren politisk markering. Ingen förbjuder henne – eller någon annan – att tänka på Gud på arbetstid. Däremot kan det krävas, att hon jobbar när hon får betalt och ber på sin fritid.

Hennes protester är på sätt och vis typiska i ett samhälle där var och varannan tycks tro, att skattebetalarna skall stå för vars och ens egna och privata utsvävningar. Men i grund och botten är kvinnans agerande trams och fjanteri från början till slut.

’Ora et labora!’ – ’Bed och arbeta!’ Men var sak har sin tid. Vi hoppas att socionomen i Bromölla nu får löneavdrag.

Christopher Jarnvall

Annons

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!