Brist på läkemedel i hela Europa – marknaden har satts ur spel

Brist på läkemedel i hela Europa – marknaden har satts ur spel

Det råder brist på livsnödvändiga läkemedel i hela Europa, varnar patienter och läkare. Nu föreslår Frankrike och Nederländerna en offentlig läkemedelstillverkare för hela unionen som skall se till att läkemedel kan garanteras EU-medborgare. Om detta skriver TT och SvD.

Annons

I Frankrike saknas flera hundra läkemedel på sjukhus och apotek, exempelvis mediciner för cancervård och vaccin mot tuberkulos och polio. Italien, Belgien och Polen talar om liknande problem.

Tillfälliga brister på läkemedel ökar även i Sverige. Förra året restnoterades 700 läkemedel i Sverige och i år kan det handla om runt tusentalet läkemedel. Detta enligt Läkemedelsverket.

Under sommaren saknas det t ex ett visst sorts p-piller samt litium, vilket senare personer med bipolär sjukdom kan behöva. Ett avbrott i behandlingen kan vara förödande för patienten. Det är ännu oklart när leveranserna kommer igång som vanligt igen.

EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis varnade nyligen Europas läkemedelsbolag om åtgärder och lösningar ’som läkemedelsindustrin inte skulle gilla’, om de inte kunde garantera leverans i Europa.

Källor inom europeisk läkemedelsindustri, som NB Nyhetsbyrån har talat med, noterar den olyckliga situationen med restnoteringar av framför allt generiska läkemedel. Man tror dock inte på ’statliga läkemedelstillverkare’ för att lösa problemen. Istället, säger man, måste EU förstå att prispressen som länge har pågått liksom upphandling i både tillverkar- och detaljistled av generika leder till att den forskande läkemedelsindustrin blir ovillig att träda in på marknaden.

I korthet, säger våra källor, kan det vara så, att finns det en tillverkare av ett generikum, vill ingen annan ta i det, då möjligheten att sälja det är låg. Det leder alltså till restnoteringar, om en enda tillverkare får avbrott i produktionen.

Decennier av prispress på generiska läkemedel, upphandling där det billigaste läkemedlet vinner samt regler som gör att en enda tillverkare tar hem en hel marknad leder ofta till leveransproblem. Det finns ingen fungerande priskonkurrens och ingen vilja för andra att investera. Marknaden sätts ur spel.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!