Busschaufförer hotas av passagerare som vägrar betala

Busschaufförer hotas av passagerare som vägrar betala

Runt 50 busschaufförer i Mariestad, Töreboda och Götene har fått nog av resenärer som hotar, uppträder våldsamt och vägrar betala. De har nu gått samman i en namninsamling. Det rapporterar SVT Väst.

Annons

Gratisåkning har spritt sig från skolungdomar till äldre, och busschaufförerna upplever att de som vägrar att betala har blivit betydligt fler på senare år. Chaufförernas instruktion är att inte gå i konflikt med resenärer. Det betyder, att den som bråkar kan åka med gratis.

Hot förekommer varje dag, menar flera chaufförer. En chaufför berättar om en skolelev som försökte åka på ett skolkort som inte var hans. Han vägrade både att betala och att kliva av. Han satt kvar och ropade åt andra passagerare ’att hålla käft’.

En annan busschaufför berättade för SVT Nyheter, att han vid tre olika tillfällen sagt åt en person, att kliva av eftersom denne var gång saknade biljett. När gratisåkaren fjärde gången klev på bussen ringde chauffören sin arbetsgivare. Chauffören uppmanades att låta personen åka med ändå.

Fuskarna vet, att det inte finns någon chans att åka fast, så de kan lika gärna åka gratis. ’Den som bråkar får åka’, säger en chaufför. Västtrafik säger att man är medveten om problemet och att man avser att utöka antalet kontrollanter.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!