BRÅ: Stor otrygghet i Kalmar län

BRÅ: Stor otrygghet i Kalmar län

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) känner nästan var fjärde invånare i Kalmar län otrygghet, när de är ute i det egna bostadsområdet en sen kväll. Eller så avstår de från att gå ut på grund av otrygghet. Det skriver Östra Småland.

Störst är otryggheten i Nybro kommun. Därefter följer Hultsfred och Oskarshamn. Tryggast känner sig befolkningen på Öland. Mörbylånga upplevs som länets tryggaste kommun, men även Borgholmsborna säger ofta, att de inte är rädda att gå ut på kvällen. Detsamma gäller Västervik.

I vissa fall, som oron för att utsättas för våldtäkt och oron för bostadsinbrott, finns det kommuner i länet som redovisar betydligt högre siffror än kända problemområden som Rosengård i Malmö.

BRÅ:s rapport Nationella Trygghetsundersökningen har nu brutits ned på kommunal nivå. Polisen genomför också trygghetsundersökningar. Men de båda mätningarna görs delvis med olika metoder och är därför svåra att jämföra.

Det är första gången BRÅ publicerar en så omfattande undersökning på kommunnivå. Drygt 4.625 personer har deltagit i Kalmar län.

Nybro kommun sticker ut. Där känner invånarna störst oro för att utsättas för brott. Det handlar om otrygghet vid utevistelse, oro för våldtäkt, oro för rån och att man väljer en annan väg på grund av risken för att utsättas för brott.

Från kommunledningens sida säger man, att man har satt in extra bevakning nattetid och nu har en betydligt större polisnärvaro. Just polisens närvaro jobbar kommunen vidare med.

I länets tre största kommuner säger 21 procent i Kalmar, att de har valt en annan väg. På grund av risken för att utsättas för brott. Andelen är lika stor i Oskarshamn samt 18 procent i Västervik.

Vid utevistelse känner sig 25 procent otrygga i Kalmar, 20 procent i Västervik och 34 procent i Oskarshamn. Oron för bostadsinbrott är störst i Högsby, där 44 procent säger, att de känner en sådan rädsla. I Mörbylånga är siffran 21 procent.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!