Var tionde lägenhet går till migranter

Var tionde lägenhet går till migranter

Nybyggda bostäder i södra Jordbro utanför Stockholm blir en del i ett nytt integrationsprojekt mellan Haninge kommun och byggherren Bo klok. Var tionde lägenhet i bostadsrättsföreningen går till migranter med uppehållstillstånd. Det skriver Mitti.

Haninge har liksom flera andra kommunen problem få fram bostäder åt migranter under etableringsfasens första två år. Kommunen hyr nu sju lägenheter från bostadsrättsföreningen till förmån för migranter. Hyrestiden för de sju bostäderna är enligt avtalet på tio år.

’Det ger nyanlända möjlighet att få bo lite längre tid på samma plats. Så att de kan träffa grannar, börja lära sig svenska och få nya vänner’. Det säger Annett Haaf (S), socialnämndens ordförande i Haninge.

Kommunen skall nu erbjuda de sju bostäderna till migranter som nyligen har fått permanent uppehållstånd och som behöver bostad och inte kan tillgodose sitt bostadsbehov på annat sätt.

I gengäld hjälper Haninge kommun byggföretaget med praktikanter, som genom Bo klok skall lära sig svenska byggregler och träna språket. Byggföretaget hoppas sedan få ut personerna på arbetsmarknaden.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!