Medan knivarna dödar och bilarna brinner…

Medan knivarna dödar och bilarna brinner…

Igår läste vi om det förfärliga knivmordet i Göteborg. En ung man och hans kamrat rånades på sina ägodelar och ett av rånoffren mördades med kniv. Och vad händer nu? Låser man in rånmördarna?

Jo, förövarna plockades tydligen snabbt in. De är heller inte så gamla. Döms de – och det gör de kanske – blir väl inte straffet över hövan strängt. Och kvar i kölvattnet av mordet står en ung mans förtvivlade anhöriga och vänner och måste kämpa vidare med en övermäktig sorg. Medan samhället – som borde skydda oss – daltar vidare med brottslingarna.

Den amerikanske rapparen ASAP Rocky sitter dock ordentligt inlåst. Han ruttnade till slut på ett gäng trakasserande slynglar och gjorde förmodligen precis vad många av oss funderar på någon gång. Och vips blev det kurran! Där var man snabb!

Nu missar ASAP Rocky – eller Rakim Mayers, som han egentligen heter – sin turné och förlorar mångmiljonbelopp. Som vi skattebetalare lär få stå för, om hans advokat gör sitt jobb.

Nej, såklart: Rättvisan skall ha sin gång och lagen skall följas. Men det hade känts bättre för de flesta, tror vi, om lagens långa arm även hade låst in det riktiga buset som stryker runt och knivmördar våra barn, stjäl vår egendom och bränner våra bilar.

Vi kan alla läsa lagens bokstav. Men vart tog lagens anda vägen?!

Så snabba nu på processen, släpp ut rapparen innan skadeståndet blir astronomiskt – och lås framför allt in dem som verkligen bör sitta inlåsta! Och då menar vi: Alla! Annars tappar vi andra fullständigt tron på samhällets förmåga att skipa rätt. Det vore mycket, mycket allvarligt.

Allt medan knivarna dödar och bilarna brinner – även denna sommar.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!