Kraftig ökning av knivskadade

Hem Fokus Kraftig ökning av knivskadade
Kraftig ökning av knivskadade

På två år har antalet patienter som vårdats för knivskador på Karolinska universitetssjukhuset ökat med 40%. Under 2018 fick 828 personer vård för olika knivskador på svenska sjukhus. Läkarna konstaterar en kraftig ökning av knivskador sedan början på 2000-talet.

Antalet patienter som får vård för knivskador på de svenska sjukhusen ökar kraftigt. Bara på Karolinska universitetssjukhuset har antalet knivskadade ökat med 40% de senaste två åren. Bland läkare som NB Nyhetsbyrån har talat med är åsikten att skadorna nu också är mer omfattande och det våld som utdelats med kniv har blivit grövre.

Totalt vårdades 828 personer på svenska sjukhus för knivskador under 2018. Ett stort mörkertal finns även när det gäller knivskador, då många med ytliga och relativt lindriga knivskador inte uppsöker sjukhus, eller omhändertas av ambulanssjukvården på skadeplatsen.

Såväl läkare som polis anser att dagens knivlag är tandlös och behöver skärpas. Sedan början av 2000-talet har man sett en tydlig ökning av knivvåld i samhället.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!