Den första månlandningen – idag för 50 år sedan!

Den första månlandningen – idag för 50 år sedan!

Den 20 juli 1969 landsteg två amerikanska astronauter för första gången på månen – i ’Stillhetens hav’. Det var Neil Armstrong (först) och (svenskättlingen) Edwin Aldrin (strax därpå). En viktig milstolpe i rymdforskningens historia.

Annons

Det var faktiskt – precis som förstemannen Neil Armstrong påpekade – ett stort steg för mänskligheten. Det handlade om en amerikansk seger över Sovjetunionen i kapplöpningen i rymden. En tävling som ryssarna faktiskt ledde på 1950-talet, men som det amerikanska Apolloprogrammet på 1960-talet tog hem.

President Kennedy satte redan 1961 upp målet att ta en människa till månen och tillbaka i säkerhet på jorden innan decenniet var till ända. Det lyckades man med.

Bakom Apolloprojektens framgångar låg framför andra den tysk-amerikanske vetenskapsmannen Wernher von Braun. En gång anlitad av Hitler och hjärnan bakom tyskarnas förödande raketprogram i slutet av Andra världskriget: ’Vergeltungswaffen’ 1 respektive 2 (V-1 och V-2).

von Braun gav sig fången till amerikanerna 1945 och flyttade över till USA, där han snart började utveckla ett rymdprogram och blev amerikansk medborgare 1955. Han dog i Virginia 1977.

Andremannen på månen var Edwin Aldrin, fysiker och militär. Aldrins farfar och farmor var svenska Amerikaemigranter, som 1892 hade givit sig av från Värmland västerut.

Den tredje astronauten Michael Collins satt kvar i rymdkapseln och fick aldrig landstiga på månen. Han beskrevs då som ’den ensammaste människan på jorden eller någon annanstans’ och har i efterhand berättat om stressen över att Armstrong och Aldrin kanske aldrig skulle återvända.

Efter kapplöpningen i rymden fortsatte programmet med bemannade månlandningar till och med Apollo 17 i december 1972. Där hade Collins haft chansen att bli befälhavare och äntligen få sätta foten på månen, men då hade han lämnat NASA för andra uppdrag.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!