EU-dom river upp danskt ’nej’ till anhöriginvandring

EU-dom river upp danskt ’nej’ till anhöriginvandring

Danmark gjorde fel när man nekade uppehållstillstånd till en turkisk kvinna som för tio år sedan ansökte om familjeåterförening. Det klubbade EU-domstolen i en dom som kan få konsekvenser för tusentals som har nekats familjeåterförening. Det skriver SR.

Kvinnan hade nekats uppehållstillstånd med hänvisning till att kvinnan och hennes familj hade starkare anknytning till Turkiet än till Danmark.

Men EU-domstolen konstaterar i en dom från i onsdags att detta kriterium strider mot det associeringsavtal som finns mellan EU och Turkiet sedan 1960-talet och som slår fast möjligheterna för familjeåterförening.

Sedan lagen om anknytning trädde i kraft år 2002 har runt 17.000 par nekats återförening i Danmark. Dessa kan nu möjligen komma att söka på nytt efter EU-domen.

Danmarks socialdemokratiske utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye säger till Danmarks Radio, att det är för tidigt att säga vad domen får för konsekvenser.

Ministern säger också att Danmark kommer att hålla fast vid sina restriktiva regler för familjeåterförening: ’Det är mycket, mycket viktigt för det danska samhället.’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!