’Operation Valkyria’ – idag för 75 sedan!

’Operation Valkyria’ – idag för 75 sedan!

Adolf Hitler utsattes under sina tolv år vid makten för ett flertal attentatsförsök. Flera var planerade eller utfördes av höga officerare. Samtliga misslyckades dessvärre. Det mest kända av försöken att göra sig kvitt tyrannen ägde rum idag för 75 år sedan.

Annons

’Operation Valkyria’ den 20 juli 1944, utspelade sig i Hitlers eget högkvarter ’Wolfschanze’ i Ostpreussen. Idag ligger platsen i nordöstra Polen.

En grupp höga officerare och ämbetsmän – tillsammans var de flera hundra invigda – tänkte sig att döda Hitler, själva ta makten och snabbt avsluta kriget mot framför allt de västallierade – USA och Storbritannien.

Även krigshjälten och fältmarskalken Rommel var invigd. För detta tvingades han senare begå självmord, maskerat till en hjärtattack.

Tanken från attentatsmännens sida var god, men britternas och amerikanernas entusiasm att sluta separatfred med Tyskland var dessvärre nära nog noll. Churchill och Roosevelt förblev lojala med Stalin – som sedan själv lurade dem i Jalta ett halvår senare.

Överste Claus von Stauffenberg tog på sig att placera en bomb nära Hitler under en militär dragning i det östra högkvarteret denna sommardag. Portföljen, där bomben låg, flyttades dock undan för att inte stå i vägen för ’Führern’. Hitler undkom med några lättare skador.

Men kuppen fullföljdes ändå under hela dagen, tills det blev uppenbart att Hitler ännu levde. Då drog sig flera nyckelpersoner ur och Stauffenberg och hans närmaste krets avrättades natten till den 21 juli. På sätt och vis en räddning undan tortyr och en värre död, som många andra sammansvurna senare fick genomlida.

Stauffenbergs och kollegernas eftermäle blev blandat. Många såg dem förstås som hjältar. Andra – framför allt militärer – som förrädare. De hade ju brutit den svurna eden till Adolf Hitler. Vad man än tyckte om nazisterna, gjorde inte en tysk officer så!

Annons

Icke desto mindre har attentatsmännen av den 20 juli 1944 i efterhand fått en välförtjänt historisk upprättelse och hjältegloria. På gården till det som idag är Tysklands försvarsministerium (dåtidens militära högkvarter ’Bendlerblock’) nära Tiergarten finns sedan 1950-talet ett minnesmärke.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!