Ryssland ville sälja Karelen till Finland

Ryssland ville sälja Karelen till Finland

Ryssland övervägde att sälja Karelen tillbaka till Finland, då Sovjetunionen upplöstes år 1991. Karelen togs av ryssarna under Andra världskriget och dess huvudstad – det medeltida finlandssvenska Viborg – blev då ryskt.

Annons

Den dåvarande vice utrikesministern Andrej Fjodorov har berättat detta för Helsingin Sanomat. Det återger Svenska YLE. Enligt Fjodorov delgavs dock ingen information om detta till finländarna.

Rysslands nya ledning hade 1991 sammanställt en lista över områden med folkrörelser, som kunde komma att söka autonomi och vars ställning skulle behöva fastställas på internationell nivå. På listan fanns även Karelen. Karelsk nationalism var då, enligt Fjodorov, ett orosmoment för Ryssland.

Enligt dåtida uträkningar var prislappen på Karelen 15 miljarder USD, vilket hade varit ett välkommet tillskott i den magra ryska statskassan.

Fjodorov uppger, att finländarna inte visste något om det hela. Han befann sig själv i Finland hösten 1991 och tror sig minnas att frågan var på bordet, men att diskussionerna pågick bakom lyckta dörrar i Rysslands regering. Efter 1994 var frågan inte längre aktuell.

NB Nyhetsbyrån drar sig dock till minnes att det ryska erbjudandet vädrades 1991 av representanter i finska utrikesministeriet, men att Helsingfors betraktade Karelen som ett alltför omfattande och kostsamt ’renoveringsobjekt’ och därför tvekade.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!