Greta Thunberg är inte välkommen i Frankrike

Greta Thunberg är inte välkommen i Frankrike

Greta Thunberg är inte välkommen i den franska nationalförsamlingen i Paris – i alla fall inte om delar av de franska konservativa får bestämma. De kallar henne för ’profetissa i kortbyxor’ och ’Nobelpristagare i rädsla’. Det skriver SvD.

Annons

Thunberg kommer idag till Paris för att medverka i en klimatdebatt i det franska parlamentet – nationalförsamlingen – på inbjudan av en koalition av politiker från flera olika partier. Men flera politiker i nationalförsamlingen protesterar mot hennes medverkan i huset.

’För att bekämpa klimatförändringarna på ett intelligent sätt behöver vi inte apokalyptiska gurus, utan vetenskapliga landvinningar och politiskt mod’, skrev ledamoten Guillaume Larrivé för partiet högerpartiet Republikanerna på twitter.

Larrivé uppmanade sina kollegor i nationalförsamlingen att bojkotta Thunbergs besök. Han fick stöd från flera partikamrater.

’Jag respekterar allas rätt att tänka fritt…men räkna inte med att jag tänker applådera en profetissa i kortbyxor. Nobelpriset i rädsla. Planeten, ja. Greenbusiness, nej’, skrev parlamentarikern Julien Aubert med en hänvisning till att stora, ekonomiska intressen anses ligga bakom Thunbergs aktivism samt till hon i år är en kandidat till Nobels fredspris.

Ledamoten Jean-Louis Thieriot från Republikanerna skrev, att nationalförsamlingen gjorde sig till åtlöje i och med Thunbergs besök: ’Klimatet behöver vetenskapsmän, inte manipulerade tonåringar. Vi är många som kommer att välja att göra vårt arbete seriöst, istället för att delta i en show’. Han fördömde ’infantiliseringen’, ’moraliserandet’ och ’rädslans terror’ i klimatdebatten.

Men det är inte bara högern som har invändningar mot att Thunbergs skall debattera klimatfrågor med de folkvalda. Ledamoten Bénédicte Peyrol från president Emmanuel Macrons liberala rörelse ’Framåt för republiken!’ Skrev på twitter, att man lika stort borde hedra vetenskapsmän och personer som redan har arbetat för att rädda planeten i åratal.

’Att använda manikeismen (dualismen) det Goda mot det Onda är alltför simpelt när man agerar i en komplex värld’, skrev Peyrol.

Annons

Andra politiker har försvarat Thunbergs deltagande i den franska debatten. Ledamoten Matthieu Orphelin, som lämnade de styrande liberalerna i protest mot partiets klimatpolitik, skrev att det inte bara är Greta Thunberg som skall tala under sittningen i nationalförsamlingen, utan också flera vetenskapsmän.

Thunberg skall inte hålla ett tal till hela församlingen i plenisalen, utan tillsammans med tre andra, franska ungdomar, debattera klimatfrågor med olika politiker i en mindre sal. Ungefär 150 av husets totalt 577 ledamöter förväntas dyka upp, tror arrangörerna.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!