’Vi måste förmå den europeiska vänstern att begripa att kristna är mest förföljda’

’Vi måste förmå den europeiska vänstern att begripa att kristna är mest förföljda’

Charlie Weimers var tidigare tjänsteman hos Lars Adaktusson (KD) i EU-parlamentet. Han var en av dem, som i februari 2016 skrev resolutionen från EU-parlamentet till förmån för kristna och yazidier, vilka utsattes för folkmord av IS i Mellanöstern. Sedan i maj företräder han SD i EU-parlamentet. Nyligen tog han återigen upp frågan i parlamentet: Varför tiger Europa om islamistiska övergrepp på kristna och yazidier? NB Nyhetsbyrån blev nyfiken och ringde Weimers.

Annons

Du talade om att EU inte bryr sig om de kristna i Mellanöstern…

-Ja, det stämmer. När jag arbetade inom Kristdemokraterna, hade jag mycket med frågor kring de kristna att göra. EU-parlamentet erkände ju 2016 att IS hade begått folkmord på kristna och yazidier. Men EU-kommissionen vill inte göra detta. Dess ’höga representant’ i frågan vägrar. EU undviker också – till skillnad från USA – att rikta särskild hjälp mot kristna och yazidier.

Vad tror du att detta beror på?

-Man säger, att man driver en ’färgblind’ politik. Man vill inte rikta sitt stöd till vissa grupper. Men samtidigt stöttar Turkiet sunnimuslimerna och Iran stöttar shiamuslimerna. I Mellanöstern tror man sedan, att Europa skall stötta de kristna. När så inte sker, får dessa utsatta grupper ingen hjälp alls…

Tror du i grunden, att EU-ledningens passivitet beror på rädsla att stöta sig med de stora grupperna muslimer i Europa?

-Jag tror att EU framför allt grundar sin uppfattning på en skev postkolonial syn: Enligt denna kan muslimer inte vara förtryckare och kristna kan inte vara förföljda. Att erkänna andra förhållanden skulle krossa EU-vänsterns världsbild och därmed ge högern rätt i att det finns en intolerans inom islam som måste hanteras.

Hur tror du att man kan få upp intresset för de kristnas situation i Mellanöstern? Vilka partier i EU-parlamentet – mer än svenska Sverigedemokraterna – engagerar sig i frågan?

Annons

-Jag tror att det finns många ledamöter i EU-parlamentet som ser att det egentligen ligger i Europas intresse att stödja de kristna i Mellanöstern. Kristna har en mycket speciell historisk roll i regionen. Om de kristna, som ofta har fungerat som medlare, försvinner, då kommer konflikterna att öka och krisinsatserna att bli fler. Förutom ren solidaritet med trosfränder finns faktiskt ett egenintresse från EU:s sida att skydda den kristna minoriteten i Mellanöstern. Därför måste vi förmå den europeiska vänstern att begripa, att de kristna är de allra mest förföljda.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!