#boycottSweden…

#boycottSweden…

Nu uppmanar fans till den amerikanske rapparen ASAP Rocky (Rakim Mayers), som sitter häktad i Sverige i väntan på rättegång, att bojkotta svenska varor. Det rapporterar TT.

Fans till rapparen skriver under hashtaggen #boycottSweden och uppmanar människor att sluta köpa varor från exempelvis företag som Volvo, Spotify, Absolut Vodka och Ikea.

Den negativa Sverige-bilden i USA är också något som vårt lands ambassadör i Washington DC, Karin Olofsdotter, numera får brottas med.

Olofsdotter tror på en temporärt mer negativ bild av Sverige, men tror heller inte att ’en enskild händelse’ långsiktigt påverkar Sverigebilden, som – menar hon – överlag är positiv i USA. Det sade hon till SVT tidigare i veckan.

Andra bedömare, som NB Nyhetsbyrån har talat med, är inte lika säkra. De menar att fallet med ASAP Rocky kommer efter en hel del negativ rapportering kring kriminaliteten i Sverige och att det ena läggs till det andra.

Framför allt är förvåningen stor kring hur fallet bedöms enligt svensk lagstiftning. Den bedömningen är främmande för många amerikaner.

Man skall heller inte, menar våra källor, ta för givet att detta är den sista negativa händelsen som rör svensk-amerikanska relationer. Det kan mycket väl komma fler, som – rätt eller fel – får spridning i USA.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!