’Var beredd på rejält med skit om du besöker Stockholm’

’Var beredd på rejält med skit om du besöker Stockholm’

Rick Svartmyr är en av våra flitiga och återkommande samhällsdebattörer. Han har en bakgrund i det internationella näringslivet och funderar numera mycket kring sakernas tillstånd i Sverige. Här reflekterar han – som många andra i dagarna – kring det som numera inofficiellt kallas ’ASAP Rocky-gate’ och de konsekvenser det kan få för Sverige.

Annons

Det är svårt att ha några egentliga synpunkter på den rent juridiska biten kring misshandelsåtalet mot den amerikanske rapparen ASAP Rocky. Lagen är korrekt och blind i sin tillämpning, även om lagens bokstav här definitivt blir tydligare än lagens anda.

Det är fullt möjligt, att ASAP Rocky har brutit mot svensk lag, men det finns tillräckligt mycket i den här historien ändå för att Sverigebilden skall ta stor skada. Man kan göra några, inte oväsentliga, reflektioner:

1. Gänget som trakasserar och förföljer ASAP Rocky och hans entourage är knappast några prydnader som turistambassadörer för Stockholm.

2. Alla de mängder av människor som har sett filmen drar nu slutsatsen att du riskerar att stöta ihop med folk med dålig attityd och aggressivt beteende om du besöker Stockhom. Dålig PR för Sverige!

3. De som sett filmen drar också slutsatsen att gänget kan hålla på ostört som de gör, utan att någon polis finns tillhands eller att någon annan svensk med civilkurage ingriper trots att det händer i centrala Stockholm. Dubbelt dålig PR för Sverige

4. Du bör med andra ord vara beredd på att ta emot rejält med skit om du besöker Stockholm.

5. Och blir det så, gör du bäst i att stillatigande, med änglalikt tålamod och glatt humör, ta emot skiten.

Annons

6. Får du nämligen nog, tappar tålamodet och säger ’enough is enough’ med fysiska metoder, när inga verbala räcker, då kan du få stora problem. Även om skadorna du tillfogar offret inte är värre än att vederbörande snabbt kan dra iväg på långsemester till Iran medan du fortfarande skakar galler och innan du ens har fått din sak prövad.

7. Du kan däremot vara helt säker på att de som trakasserade dig slipper undan utan påföljd även om de har ett digert straffregister sedan tidigare.

8. Sverige är fantastiskt.

Rick Svartmyr

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!