Problemet är inte lagstiftningen – problemet är omgivningen

Problemet är inte lagstiftningen – problemet är omgivningen

Idag började rättegången mot den amerikanske rapparen Rakim Mayers (ASAP Rocky). Han är misstänkt för misshandel och har suttit häktad i närmare en månad. Detta har blivit sommarens ’snackis’ av många skäl…

Målsägaren, tydligen en smågangster av afghansk härkomst, har dragit på semester hem(!) till Iran (det land från vilket han alltså skall ha flytt) för att slippa uppståndelsen, får man förmoda. Opinionen verkar tala för amerikanen. Och rapparen och hans president i USA har definitivt vunnit PR-kriget.

För oss vanliga åskådare verkar det hela vara minst sagt rörigt.

Kärnproblemet i detta är inte lagstiftningen i sig. Den är som den är, blind och logisk. Och det är möjligt att Rakim Mayers har brukat större våld än nöden kräver. Vilket alltså skulle bevisas. Lagen skall hur som helst skydda både ligister och hederligt folk från övergrepp.

Nej, problemet är egentligen, att lagen är skriven för en annan tid, när det var nära nog otänkbart att horder av huliganer skulle kunna trakassera dig på gatan. Utan att någon ingrep.

Lagen kom till i ett snällare och lydigare Sverige, ett Sverige där det rådde ordning och reda. Och skulle man mot förmodan ha råkat ut för kringstrykande smågangsters, hade polisen gripit in i rödaste rappet.

Nu lever vi i stället i ett tillstånd med otidsenliga lagar, en poliskår som måste prioritera annat och vi är dessutom förbjudna att själva freda oss med kraft, vilket vi måste göra i det samhälle som växt fram på senare år.

Lägg därtill det faktum att vi åskådare ser hur den kille som faktisk oprovocerat har blivit angripen låses in. Allt medan rättsväsendet verkar sakna förmåga att hålla riktiga kriminella bakom lås och bom.

Detta är förstås ett frustrerande dilemma som samhällets funktioner och lagstiftarna måste ta tag i. Snabbt! Annars kommer det att bli många fler ASAP Rocky-fall. Och turisterna i Sverige lär välja andra resmål.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!