Tösse gamla kyrka säljs ut – för dyr att underhålla

Tösse gamla kyrka säljs ut – för dyr att underhålla

Tösse gamla kyrka från 1200-talet skall säljas. Kyrkan ligger i Dalsland och Åmåls församling, där kyrkan ligger, har beslutat att minska sitt fastighetsinnehav av ekonomiska skäl. Det rapporterar flera media – bl a Provinstidningen Dalsland.

Annons

Kyrkan uppfördes under 1200-talet i romansk stil, men en omfattande ombyggnad gjordes 1725 då byggnaden fick sin nuvarande form. På 1800-talet förföll den gamla kyrkan men renoverades åter på 1950-talet och återinvigdes 1961.

Kyrkan har använts sommartid för bl a musikaliska evenemang. Men Svenska kyrkans medlemstal – och därmed intäkter – sjunker, så kyrkan har inte råd att behålla alla byggnader. Statens kyrkoantikvariska ersättningen räcker inte till.

Åmåls församling hoppas nu på en köpare som har intresse för orten och för att kyrkan skall fortsätta att vara en levande del av bygden. De kvarvarande inventarierna kommer att tas om hand.

Prislappen hamnar på runt 200.000 kronor. Byggnaden är kulturminnesskyddad och marken intill, tidigare kyrkogård, är fornminnesförklarad.

Köparen av kyrkan får dock inte ta del av den kyrkoantikvariska ersättningen men bidrag från länsstyrelsen kan – dock i konkurrens med många andra objekt – erhållas.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!