Olika inför lagen – den ene häktas, den andre släpps…

Olika inför lagen – den ene häktas, den andre släpps…

Vi skall inte fortsätta att älta rättegången mot den amerikanske rapparen ASAP Rocky (Rakim Mayers), men det finns ändå en del bitar i hans fall – liksom i många andra – som förvånar, ja rentav skrämmer, med den svenska rättsskipningen.

I spåren av ’ASAP Rocky-gate’ kan man konstatera, att det är skillnad på misstänkta och misstänkta, eller brottslingar och brottslingar.

Man kan också konstatera, att rättsmaskineriet har lagt ned oproportionerligt mycket tid och pengar på ett fall, som – hade det handlat om någon annan – strax blivit nedlagt.

Slutligen kan man konstatera, att amerikanska påtryckningar sannolikt har haft betydelse för ASAP  Rockys friande. Donald Trump har vunnit inte bara PR-kriget utan också en seger över svensk rättvisa, eller vad vi nu vill kalla den.

Vi andra konstaterar kanske, att den amerikanske rapparen fredade sig mot ett gäng rötägg som antastade honom. Kanske använde han mer våld än nöden krävde, men – tycker många – rötäggen tålde nog vad de fick.

Ett av vittnena hämtades dessutom från häktet till rättegången. Och målsäganden hade skaffar sig ett digert register av brott sedan han kom till Sverige. Så några hyggliga killar var det inte. Ändå fick ASAP Rocky skaka galler i en månad.

Orättvist. Jo, det kan man tycka. Men nu kommer det mera.

I natt haffade polisen tre misstänkta gärningsmän i Rimbo norr om Stockholm. De var misstänkta för vållande till annans död. De släpptes dock efter förhör. Trots att de sedan är fortsatt misstänkta.

Personer boende i utlandet häktas i regel om brottet anses vara tillräckligt allvarligt. Detta för att de annars misstänks kunna fly ur landet. En inte helt grundlös försiktighetsåtgärd. Därför häktades ASAP Rocky.

Men det är en sak. En annan, betydligt allvarligare, frågeställning är, hur man kan släppa tre personer som är misstänkta för ett så svårt brott som vållande till annans död.

Här har lagstiftarna och rättsmaskineriet en del att fundera på. Det svenska rättssamhällets signaler är faktiskt mycket svårbegripliga.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!