Hur många svenska plastpåsar flyter i Stilla havet?

Hur många svenska plastpåsar flyter i Stilla havet?

Jo, vi har miljöproblem i världen. Svåra miljöproblem. Det skall ingen förneka. Det flyter t ex mängder av plastföremål omkring i världshaven. Kina, Indien och andra högproduktiva länder spyr ut dödliga partiklar i inandningsluften. Sopbergen växer i Afrika och Asien.

Och i Sverige tjatar vi om koldioxid och Miljöpartiet vill därför höja bränsleskatterna maximalt och Greta Thunberg seglar över Atlanten i en lyxutrustad segelbåt som en del av ett PR-jippo.

Samtidigt importerar Sverige el från Tyskland. El som tyskarna producerar med kolkraft. Eller vindkraft. Ingen vet riktigt, förstås, vad som har genererat den svenska elen. Men vi vet att vårt eget ’sol, vind och vatten’ inte räcker till. Samt att tyskarna är beroende av kolkraft, eftersom de håller på att stänga ned kärnkraften.

Men vi vill inte ha kärnkraft! Eller egentligen: Många har insett – också bland miljövänner – att kärnkraften är det enda realistiska alternativet om vi inte skall tappa elproduktionen fullständigt. Tåg och Teslor går nämligen också på el.

Men kärnkraften rimmar ju så illa med domedagsprofeternas världsbild. Det är ju en lösning, och sådana vill man inte ha. Man vill ha katastrof och elände! Så istället tycker man att västvärlden skall stanna upp i sin utveckling och låta indier och kineser köra på ett tag. Dream on!

Det finns en agenda och fokus ligger på koldioxiden. Framför allt koldioxidskatterna, som är en viktigt intäktskälla för staten. För vad skulle hända om vi slutade tanka bensin och diesel?! Då finge man plocka ut skatt på annat.

Koldioxiden kan man dock hantera. Inte minst genom att plantera träd. Och satellitbilder över jorden visar att Indien och Kina har blivit allt grönare på senare år. Skogarna och jordbruken breder ut sig.

Vår jord och vår överlevnad vore mest betjänt av att vi börjar tänka själva och inte går på enkelriktade PR-jippon och skyller allt på bilkörande svenskar. För så enkelt är det inte.

Hur mycket av all den plast som flyter omkring i Stilla havet kommer från Sverige? Hur många svenska plastpåsar fyller magarna på valar och andra vattenlevande djur? Sannolikt rätt få. Men en skatt på plastpåsar kan ge staten litet kulor.

Skall vi emellertid rädda vår planet, krävs annat än lillgamla skolkande skolungar och politiska PR-jippon. Då behövs en strategi och ett fokus på de verkliga problemen och på dess lösningar. För lösningar finns. Om man vill. Kärnkraften är en av dem.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!