Bodde i Irak – lyfte en halv miljon i svenska bidrag

Bodde i Irak – lyfte en halv miljon i svenska bidrag

Under drygt fyra år plockade en 40-årig kvinna ut bidrag – trots att hon bodde i Irak. Hon misstänkts ha lurat till sig drygt en halv miljon kronor. Hon har ingen svensk adress, det finns bara en postadress i Irak, anger polisen i Kristianstad. KvP rapporterar.

När kvinnan bodde i Sverige beviljades hon bostadsbidrag, barnpenning, barnbidrag och flerbarnstillägg för sina fem barn. Under sommaren 2013 flyttade hon till Irak. Men den informationen delgav hon inte svenska myndigheter. Fram till för ett år sedan fortsatte bidragen därför att betalas ut.

Utredare på Försäkringskassan har sedan förra året arbetat med ärendet. Nu har uppgifterna lämnats vidare till polisen i Kristianstad, som fortsätter att utreda det misstänkta bedrägeriet.

Totalt har kvinnan lurat till sig 521.037 kronor mellan den 19 augusti 2013 och den 31 augusti 2017. Hon är nu misstänkt för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan. Det är oklart var kvinnan befinner sig. Hon är svensk medborgare, har ett svenskt personnummer men saknar en svensk adress.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!