Alla jobbar hårt för sitt land!

Alla jobbar hårt för sitt land!

Ett par dagar utanför Sveriges gränser brukar ge en hälsosam reflexion. Så väldigt många dagar blir det inte. Kronkursen mot exempelvis Euron är som att begå privatekonomisk harakiri och efter några dagar har man inte råd med mer och får fara hem igen.

Annons

Men man får i alla fall tid över att tänka på Magdalena ’Sverige går som tåget’ Andersson och hur den socialistiska regeringen har ställt till det. För nu går inte Sverige som tåget längre. Bistrare tider stundar, har vi lärt oss. Samtidigt som kronkursen är fortsatt usel.

Det lilla EU-landet Malta ligger mellan Italien och Afrika. Det är rikt på historia och har alltid – trots den karga miljön – varit en viktig knutpunkt för den som velat behärska Medelhavet. Eller bara bedriva fredlig handel.

Idag livnär sig malteserna inte längre på brittiska flottstyrkor utan på en del annat. Inte minst turism och människor – från exempelvis Sverige – som är trötta på att betala skatt för ingenting.

#Vadfanfårjagförpengarna?

I Valletta och städerna runtomkring myllrar livet och kommersen. Och man ser inga, skriver: inga, tiggare. Folk jobbar. I restauranger. På turistbåtar. På muséer. Här finns en hel del människor från det svarta Afrika. De jobbar. Hårt.

Men kvinnor från Afrikas horn klädda i schalar och barnvagnar lyser med sin frånvaro. Och unga män från Orienten som drar på gatorna och trakasserar gästande rapartister verkar inte heller finnas. Och alltså inte en tiggare inom synhåll!

Vart tog de vägen? Jo, till Sverige förstås! Där behöver man nämligen inte jobba utan kommer in i socialförsäkringssystemet fortare än en gris blinkar. Det verkar man inte göra på Malta. Här får man göra skäl för brödfödan, tycks det. Enkla jobb, men jobb.

Annons

Malteserna är möjligen mer rädda om sitt lilla land. Turkarna har härjat här under 15- och 1600-talen. Fransmännen översvämmade ön 1798. Tyskar och italienare bombade Valletta under Andra världskriget. Man har varit utsatt och vet att värdera sitt land.

Och nationalhjälten är Jean de la Valette, Johanniterordens franskfödde stormästare, som höll stånd mot den turkiska övermakten 1565 och räddade inte bara Malta utan hela Europa från den islamiska Ottomanska aggressionen.

Det ger litet perspektiv på den ankdamm vi har i det historielösa Sverige. Med tiggare. Med bidragstagare och dito -fuskare. Med Ylva Johansson – medelmåttan personifierad – som lovordas av såväl Stefan Löfven som blivande kollegan Tomas Tobé (m) i Bryssel.

Det politiska frälset, som lever upp våra pengar utan att prestera särskilt mycket. Nej, Malta kan nog vara ett alternativ…

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!