Oro för ökat våld när gängledare släpps

Oro för ökat våld när gängledare släpps

Stockholm skiljer ut sig, när det gäller antalet dödliga skjutningar hittills i år och polisen befarar att våldet kan trappas upp ytterligare, när fem ledande gängmedlemmar släpps till hösten. Det rapporterar SR/Ekot.

Annons

Polisen tror, att de frisläppta gängmedlemmarna kan falla tillbaka i tidigare brottslighet. Det handlar t ex om hämnd eller återtagande av tidigare kriminella positioner.

Hittills i år har över 180 skjutningar rapporterats i Sverige. Av dem har 26 lett till dödsfall. Stockholm toppar statistiken med hittills minst elva dödsskjutningar. Järvaområdet i nordvästra Stockholm är hårt drabbat. En stort gängkrig har pågått i flera år mellan två rivaliserande kriminella nätverk.

Enligt polisen är nästan alla personer från Järva, vilka har fängslats p g a grova våldsbrott, på något sätt länkade till de här konflikterna. Samtidigt pågår  rån, narkotikabrott och annan kriminalitet vid sidan om. Flera nya aktörer och nätverk har etablerat sig där polisen har lagfört andra. Och nätverkens krav på vedergällningar skapar nya brottslingar.

Polisen Frida Nordlöf: ’Det är ju många som uttrycker sig att det här är någon slags självsanering och till slut så har de tagit livet av varandra. Men så ser det ju inte ut, utan i varje dödsskjutning så föds det nya mördare, det tillkommer ett tiotal personer som ansluter till konflikten och som vill hämnas eller som får press på sig att hämnas. Vi ser ju inte att det här tar slut, utan de nätverken fylls på och det tillkommer hela tiden nya aktörer.’

Polisen ser att nya kriminella kommer in hela tiden, men konstaterar också, att samhället har satsat stora resurser på att de som snart släpps skall kunna återanpassas med utbildning eller jobb.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!