’Vi tar inte några råd från Sverige!’

’Vi tar inte några råd från Sverige!’

På tisdageftermiddagen fortsatte det svensk-norska ministerbråket. Norska ministern för äldre- och folkhälsofrågor Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) tänker inte ta några råd från Anders Ygeman. Hon uppmanar honom att skapa lag och ordning i Sverige igen.

’Jag rekommenderar Ygeman att städa upp sitt eget land innan han undervisar Norge’, sade hon, enligt AB.

Listhaug fortsatte: ’Vi tar inte några råd från Sverige, som har en dokumenterat mycket större nynazistisk miljö än Norge. Vi tar heller inte några råd från Ygeman eller andra svenska politiker som i tio år har stuckit huvudet i sanden och inte vågat diskutera invandring och dess konsekvenser.’

Ygeman har sagt, att Fremskrittspartiet är ett högerpopulistiskt parti, vars statsråd genom uttalanden har bidragit till en växande högerextremism. Ygeman anser också att terroristen Anders Behring Breiviks tid i Fremskrittspartiet 1997-2007 bidrog till att han radikaliserades. Detta skriver AB.

Sylvi Listhaug delar inte den uppfattningen och konstaterar: ’Det som hände den 22 juli 2011 (massakern på Utøya) var det värsta som hänt i Norge sedan andra världskriget. Massmördaren lämnade vårt parti många år före det, eftersom Fremskrittspartiet var alltför sansade.’

Listhaug uppmanade Ygeman att ta itu med ’det svenska tillståndet’, d v s problemen med invandring och en misslyckad integrationspolitik som leder till våld och laglöshet. ’Det är hög tid att svenska politiker stoppar det svenska tillståndet och får tillbaka lag och ordning’, konstaterade hon.

Anders Ygeman har i en kommentar till SVT backat och medgivit, att han inte hade hela bilden klar för sig, när han skickade iväg den twitterkommentar som fick den svensk-norska politikerstriden att blossa upp.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!