Jo, Greta Thunberg bör också granskas!

Jo, Greta Thunberg bör också granskas!

Greta Thunberg och PR-jippot kring henne överträffar det mesta just nu. Sedan må hon har rätt eller fel. Men Thunberg och hennes spin-doktorer har lyckats med sitt uppsåt. Och frågan – av flera skäl – är: Skall man över huvud taget diskutera henne och hennes aktioner?

Annons

Greta Thunberg är ett barn i juridisk bemärkelse. Hon är förmodligen ömtåligare än mer förhärdade vuxna debattörer. Och förr eller senare kan det bli ett bakslag för henne som hon kanske inte orkar med. Skall man därför låta henne vara, låta henne agera oemotsagd?

Är det inte egentligen PR-materier kring Thunberg man skall angripa? Eller: Skall man ge Greta Thunberg vind i seglen (om uttrycket tillåtes) genom att ständigt debattera henne?

Jo, egentligen är det hennes hejarklack som bör dissekeras. Och man bör granska henne och därmed riskera att ge henne än mer luftbunder vingarna. Greta Thunberg har medvetet gjorts till en maktfaktor. Och även hon får tåla rampljuset.

Greta Thunberg en offentlig person som används i offentliga sammanhang och då måste man få debattera hennes uppfattningar och aktioner. Låt vara, att de personangrepp som ibland ses är förkastliga. Men det gäller alla debattörer. Unga som gamla.

Ingen skall behöva utstå angrepp på sin person. Det är åsikterna och aktionerna som skall debatteras.

Greta Thunberg har lanserats av en grupp som tycker att klimatfrågan behöver det. Eller kanske – snarare – av en grupp som behöver klimatfrågan. De kan ha rätt, de kan ha fel. Thunberg driver en kampanj som många – långt ifrån bara tyckare – är kritiska till. Och när hon får mothugg av faktaargument, rycker hennes egna tyckare in till försvar.

Igår publicerade vi en artikel kring nyheten att hela segelturen över Atlanten drar fler flygresor än om Greta Thunberg ensam eller även i sällskap med sin far hade hoppat på en flight och flugit fram och tillbaka mellan Stockholm och New York. Detta hade räknats fram och presenterades först av flera tyska media.

Annons

Det blev förstås väldigt liv på domedagsprofeterna och till slut pratade man mindre om fakta än om Greta Thunbergs ’goda uppsåt’. Jaha? Men gott uppsåt räcker kanske inte hela vägen. Det behövs även fakta och siffror. Det är på sådana vi bygger hållbara beslut.

Debatten börjar svänga. Vänstern – den ’fina’ vänstern – som lyckades ställa till det rejält på migrationsområdet men som för länge sedan har förlorat migrationsfrågan, har nu huggit på klimatbetet. Och håller på att förlora den frågan också.

Jo, klimatet och miljön är viktiga frågor. Greta Thunberg kanske kan fungera som en väckarklocka. Men hennes PR-jippon, som att segla över Atlanten och dra ned fler flygresor än om hon hade flugit, skall absolut kritiseras!

Thunberg är utplacerad – och utsatt – i det offentliga ljuset av sina föräldrar och en stor PR-stab, där politiska partier och skattefinansierade svenska media bidrar. Hon får tåla att bli granskad. Men självfallet skall hon – liksom alla andra debattörer – slippa osakliga påhopp.

Så vi granskar på! Med fakta! De finns och presenteras. Men tyvärr måste man ofta leta efter dem, för etablerade svenska media är inte alltid så pigga på att presentera dem.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!