Kraftig explosion hos Linköpingspolisen

Kraftig explosion hos Linköpingspolisen

En kraftig explosion har skett hos polisen i Linköping. Detta i samband med att nationella bombskyddet arbetade med ett misstänkt farligt föremål i Garnisonen i Linköping. Ett polisförråd har förstörts och flera andra byggnader har skadats. Det skriver SVT.

Runt 3.000 personer – inte minst omkringboende – påverkades av det inträffade. De fick inte återvända till sina hem under måndagen. Ett område med radien 300 meter spärrades av.

Nationella bombgruppen kallades till platsen strax efter lunch igår, då ett misstänkt farligt föremål påträffades. Det var när polisen skulle lämna ut ett stulet föremål till ägaren, som bombgruppen larmades. Enligt uppgift till AB handlade det om en moped preparerad med sprängdeg.

Vid midnatt skedde en kraftig detonation i polisens förråd, där föremålet hade förvarats. Människor väcktes av detonationen, förrådet förstördes och på flera angränsande byggnader krossades fönsterrutor.

Polisen kan inte svara på om Nationella bombgruppens arbete med att oskadliggöra föremålet har gått enligt plan. Man vill inte heller se paralleller till en kraftig explosion i staden tidigare, då delar av ett bostadskvarter förstördes. En anmälan om förberedelse till farlig ödeläggelse har upprättats, men ingen är misstänkt för brott.

Region Östergötland gick upp i stabsläge, men enligt polisen skall ingen ha blivit skadad i samband med detonationen. Vid 0120 i natt fattades beslut om att avspärrningarna kunde begränsas till detonationsplatsen. Från 0200 fick de boende i området återvända till sina bostäder.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!