Högt tryck på NFC efter sprängdåd

Högt tryck på NFC efter sprängdåd

Personalen på NFC – Nationellt Forensiskt Centrum – vittnar om ett mycket högt arbetstryck. Ett ökat antal sprängdåd anstänger en redan hårt pressad myndighet. Arbetsbelastningen ska nu vara på en nivå där övertidsuttaget skapar utmattning hos personalen.

Trots förstärkt personalstyrka är personalen på NFC mycket hårt ansträngd. Ökad våldsbrottslighet och flera omfattande polisutredningar med stora behov av kriminaltekniska undersökningar pressar myndigheten hårt. Personal på NFC som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med säger att man i dagsläget har minimala marginaler och att flera polisutredningar försenas på grund av försenade svar från myndigheten.

Känslor av otillräcklighet ska vara ständigt närvarande bland personalen på NFC. Överttidsuttaget ska närma sig gränsen för vad som är tillåtet, och man vet inte hur man ska kunna klara av ytterligare ökningar av forensiska undersökningar. En anställd säger att verksamheten är ”dimensionerad för en annan tid och en annan verklighet än den vi lever i nu.” Detta trots att man genom rekryteringar har fått personella förstärkningar till NFC.

Utöver undersökningar av skjutningar och andra våldsbrott samt spårsäkring från våldtäkter har man nu att hantera och undersöka spår efter ett ökat antal sprängdåd. Sprängdåden ibland annat Linköping har skapat tidskrävande arbete för kriminalteknikerna på NFC. Bland annat ska sprängämnen analyseras, samtidigt som man letar andra spår.

NFC har till uppgift att utföra forensiska – kriminaltekniska – undersökningar. NFC hette tidigare Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, och är beläget i Linköping.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!