Man kallar inte ostraffat Bildt för ’grabben’…

Man kallar inte ostraffat Bildt för ’grabben’…

Hanif Bali tog heder och ära av Carl Bildt. Bildts Balkan-politik kritiserades. Bildt kritiserades för att krypa för islamisten Erdogan liksom för mullorna i Iran. Och så kallades han ’grabben’. Det sista sker inte ostraffat i Moderaterna.

Carl Bildts ande svävar ännu tung över partiet. Ve den som ifrågasätter ’den store ledaren’. Eller före detta ledaren. Eller nestorn. Eller vad man nu skall kalla honom. Bildt har en särskild position och den nuvarande partiledningen lever i hans skugga.

Fredrik Reinfeldt och några till vågade frondera mot Carl Bildt på 1990-talet. Det var inte populärt, men modigt och så småningom drog de det längsta strået. Bildt försvann ut – men försonades med Reinfeldt, då han utsågs till utrikesminister 2006.

Huruvida Hanif Bali är rättvis eller ej när han nu tar heder och ära av Bildt rörande Iran eller Turkiet skall vi låta vara osagt. Men ibland mår även höge vederbörande bra av att falla ned från piedestalen och få kritik. Även om Bali är hård i tonen.

Nu har den energiske och mycket populäre moderate twittraren och opinionsbildaren i alla fall bett Bildt om ursäkt för sitt sätt att uttrycka sig. Men inte i sak.

Och måste Moderaterna välja mellan Bali och Bildt, gör de nog klokt i att välja den förre. Bildt är trots allt en inte helt okontroversiell före-detting. Bali ser förvisso till att M inte tappar än fler medlemmar till SD.

Och vad händer med Bali, som har förlorat ännu fler av sina uppdrag i M? Han lär överleva. Men frågan är hur länge han tänker låta sig hunsas av Moderaternas partiledning. Blir han kanske ’vilde’ och återfinns i Sverigedemokraterna 2022?

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!