’Religionsfrihet får inte innebära att man kan göra vad som helst…’

’Religionsfrihet får inte innebära att man kan göra vad som helst…’

I Uppsala finns en islamisk förening med kopplingar till den utvisningshotade kontroversielle Gävleimamen Abo Raad, som sedan i våras sitter i Säpos förvar. Denna förening vill bygga ett islamiskt centrum i Stenhagen, ett område som dock anses vara olämpligt av terrorforskare, då dominansen riskerar att bli för stor. Simon Alm är Sverigedemokraternas distriktsordförande i Uppsala. Han och partiet säger ’nej’ till bygget. NB Nyhetsbyrån ringde upp Alm.

Varför motsätter sig SD byggandet av ett islamiskt centrum i Uppsala?

-Vi ser en framflyttning av positionerna hos extrema element inom islam i Sverige. Det känns oroande i ett område – Stenhagen – som redan har problem med den samhälleliga sammanhållningen och till och från finns på listan över problemområden.

Men detaljplanen har väl redan blivit godkänd?

-Ja, men genomförandetiden har löpt ut. Därför ser vi nu att kommunen skulle kunna ompröva och säga ’nej’ utan att dra på sig skadeståndsanspråk.

Men är det inte bra med religionsfrihet och att muslimerna kan samlas på en plats?

-Jo, religionsfrihet är bra, men inte extremism. Man måste kunna hålla dessa två tankar i huvudet samtidigt. Religionsfrihet får inte per automatik innebära, att man kan göra vad som helst, t ex tillämpa sharia-lagar. Vi känner oss inte bekväma med den här aktören.

Så vad händer nu?

-Byggnadsnämnden i Uppsala skall ha möte och vi inom SD kommer att försöka övertyga övriga politiker om att detaljplanen för bygget skall upphävas.

Hur stor är chansen att få med sig flera, tror du?

-Jag tror att den chansen är hyfsat god.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!