Svågerpolitik i Moderaternas ledning offrar Hanif Bali?

Svågerpolitik i Moderaternas ledning offrar Hanif Bali?

Härom dagen startade ett internt bråk inom Moderaterna. Partiledningen gick hårt åt riksdagsledamoten Hanif Bali för dennes kritik mot Carl Bildts undfallenhet mot bl a regimen i Iran. Men flera moderater ute i landet är ilskna och tycker att Kristerssons försvar av Bildt liknar svågerpolitik.

Ulf Kristersson och Carl Bildts bror Nils är enligt uppgift inifrån partiet gifta med varsin syster och detta, menar moderata kritiker, skulle kunna påverka Kristerssons relation till just den tidigare partiledaren. Det är ju indirekt släkt. Därav Kristerssons starka reaktioner mot Balis Bildt-kritik.

Till detta kommer misstanken att Ulf Kristersson vill gå extra varligt fram med Carl Bildt, då den senares hustru Anna Maria Corazza Bildt före EU-valet petades från platsen som valbar parlamentariker.

Många – både inom och utanför Moderaternas led – är förvånade över styrkan i den offentliga uppläxning som Hanif Bali har fått av partiledningen. Balis frekventa opinionsbildning via Twitter har förvisso tidigare föranlett kritik och han har petats ur partistyrelsen. Men att på nytt desavouera honom kändes onödigt, menar partimedlemmar som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med.

Den tidigare partiledaren, statsministern och utrikesministern Carl Bildt anses av många fortfarande ha ett starkt inflytande över dagens partiledning och även utgöra en hämsko då det gäller möjligheterna för M att forma en mer slagkraftig opposition tillsammans med KD och SD.

På detta kommer nu alltså en på flera håll uttalad irritation över det man betecknar som ’svågerpolitik’, som – menar kritikerna – går ut över partiets väl.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!